Frittata je italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je možné vmíchat např. zeleninu, bylinky, různé druhy sýrů, těstoviny a další ingredience.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Frittata | |
---|---|
vajíčka
|
4 kusy |
tvaroh měkký tučný
|
250 g |
batáty, sladké brambory
|
300 g |
sýr eidam 45%, strouhaný
|
150 g |
špenát, čerstvé listy
|
200 g |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
3 kusy |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olivový olej
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Batáty zbavíme slupky a na struhadle (V kráječi ) nakrájíme na plátky. Přendáme do mísy, osolíme a necháme pustit vodu, kterou odsajeme ubrouskem.
-
Vejce rozšleháme s tvarohem, přidáme 100 g sýru, sůl a pepř. Zbylých 50 g sýru si ponecháme na posypání poslední vrstvy.
-
Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na drobno. Na olivovém oleji vše podusíme a nakonec přidáme špenát, který posolíme a necháme zavadnout.
-
Formu vymažeme olejem a dno a okraje pokryjeme polovinou batátů. Navrstvíme špenát a zalejeme polovinou vaječné směsi s tvarohem.
-
Přidáme zbytek batátů a zalijeme zbývající vaječnou směsí. Vše posypeme sýrem.
Pečeme na 180°C asi 20 minut.
-
Ingredience můžete obměňovat. Klidně přidejte k cibuli například anglickou slaninu nebo kuřecí prsa na nudličky a máte hotový oběd.
Makronutrienty
30%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 571 kJ | 1 749 kJ |
Kalorická hodnota | 136 kcal | 418 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,31 g
2,14 g |
22,4 g
6,55 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,731 SVJ | 2,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,22 g
4,03 g |
25,2 g
12,3 g |
Bílkoviny | 8,77 g | 26,9 g |
Sůl | 0,866 g | 2,65 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů