V poslední době se na blogu nakupily samá hlavní jídla a už to skoro začínalo vypadat, že jsem přestala mlsat. No kéž by! ???? Tak si honem spravím reputaci těmito banánovými vaflemi a snad mi přičtete body i za to, že jsou bez cukru (a přesto sladké).
- 20m
- 15 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
banány
|
2 kusy |
vajíčka
|
2 kusy |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
100 ml |
olej řepkový
|
100 ml |
hladká mouka špaldová celozrnná
|
200 g |
ovesné vločky jemné
|
50 g |
bílý jogurt
|
2 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Dobře zralé banány rozmačkejte a v míse promíchejte s ostatními ingrediencemi. Začněte nejdříve těmi tekutými, poté vmíchejte sypké. Nechte alespoň 10 minut odstát, aby vločky nasákly tekutinu a těsto správně zhoustlo.
-
Poté pečte v rozpáleném vaflovači a podávejte dle libosti. Díky přítomnosti banánů jsou vafle přirozeně sladké a nepotřebují už další cukry, i proto jsem jejich věkové zařazení nakonec snížila na 8 měsíců, ačkoliv nejsem zastáncem toho, aby děti do jednoho roku cíleně mlsaly. U takto malých dětí si vafli představuju například jako náhradu svačiny či jídlo do ručičky na cestování, nepodávala bych ji jako sladkost po obědě či něco podobného, a také bych ji zbytečně již nepřislazovala marmeládou.
-
Dětská specifika:
O tom, proč jsem recept zařadila s přivřeným okem do kategorie pro mladší jednoho roku jsem se rozepsala již v textu receptu.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
U malých dětí může být problematická i přítomnost mléka v receptu, je ho ale poměrně málo na množství, které (předpokládám) sní. Pokud by vás přesto trápilo, jednoduše jej nahraďte vodou.
Makronutrienty
47%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 539 kJ | 834 kJ |
Kalorická hodnota | 368 kcal | 199 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,9 g
4,46 g |
16,2 g
2,41 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,99 SVJ | 1,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,7 g
1,81 g |
14,5 g
0,98 g |
Bílkoviny | 7,17 g | 3,89 g |
Sůl | 0,442 g | 0,239 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů