Bakoňská omáčka se dělá z hub a smetany. Recept pochází z Maďarska, takže tam nesmí chybět paprika.
Záleží jen na vás, jestli budete mít jemnou smetanovou omáčku nebo přidáte chilli a bude mít grady.
- 1h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vepřová kotleta
|
5 kusů |
vepřové sádlo
|
2 lžíce |
paprika sladká mletá
|
2 lžíce |
žampiony čerstvé
|
300 g |
slanina anglická
|
100 g |
cibule
|
1 kus |
vývar hovězí domácí
|
250 ml |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
150 ml |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
chilli sušené drcené / kousky
|
2 mg |
Postup přípravy
-
Kotlety osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na sádle. Vyndáme na talíř. Do výpeku přihodíme cibuli nadrobno, slaninu na kostičky. Orestujeme, přidáme nakrájené žampiony, osolíme. Necháme restovat 5 minut.
Poté zaprášíme paprikou, vrátíme zpět maso a podlijeme vývarem.
Necháme dusit na střední stupeň doměkka cca 40 minut.
Ke konci zalijeme smetanou a necháme chvíli provařit. Omáčka krásně zhoustne.
Ozdobíme nasekanou petrželkou.
Příloha: záleží na každém z vás. Dušená zelenina, konjakové těstoviny,...
Já si k tomu uvařila trochu těstovin z červené čočky z Lidlu.
- inspirace z internetu
Makronutrienty
6%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 826 kJ | 3 159 kJ |
Kalorická hodnota | 197 kcal | 755 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,67 g
0,579 g |
6,38 g
2,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,167 SVJ | 0,638 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,9 g
6,84 g |
64,8 g
26,2 g |
Bílkoviny | 10,6 g | 40,7 g |
Sůl | 4,76 g | 18,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů