Aspik je vděčná večeře či lowcarb pohoštění.
Děkujeme Miri Miru za recept :)
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřové koleno s kostí
|
1,2 kg |
vepřové nožičky
|
1,2 kg |
cibule
|
1 kus |
česnek
|
1 palička |
nové koření celé
|
10 g |
pepř černý celý
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžíce |
bobkový list celý sušený
|
5 kusů |
Ještě | |
mrkev
|
1 kus |
celer
|
0,5 kusu |
petržel kořenová
|
1 kus |
nakládané kyselé okurky
|
2 kusy |
vajíčka
natvrdo
|
2 kusy |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
1 vepřové koleno, 4 nožičky, vaříme ve 2l vody s cibulí, palicí česneku, lžičkou nového koření, pepřem, hrst soli ,5 bobkových listů dokud se maso neoddělí od kosti. A čím více se voda vyvaří, tím lépe drží hmotu.
-
Přecedíme a uvaříme ve vývaru mrkev, celer ,petržel.
Zeleninu vaříme do měkka, nerozvařit.
Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou okurku, 2 vařená vejce, maso a petržel.
-
Vývar ochutíme octem a lijeme trochu do formy a vrstvíme maso, vejce, zeleninu...
Necháme vychladit a ztuhnout.
Makronutrienty
8%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 775 kJ | 2 535 kJ |
Kalorická hodnota | 185 kcal | 606 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,52 g
0,65 g |
8,26 g
2,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,252 SVJ | 0,826 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13 g
4,15 g |
42,5 g
13,6 g |
Bílkoviny | 14,9 g | 48,8 g |
Sůl | 0,638 g | 2,09 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů