MOZZARELLA
CHARAKTERISTIKA:
- Pravá italská
mozzarella se vyrábí z buvolího mléka (Mozzarella di Bufala Campana),
ale běžně se dělá z pasterizovaného kravského mléka (Fior di latte)
prakticky na celém území Itálie i všude jinde na světě.
Prodává se také mozzarella uzená (affumicata).
- Ještě před několika
desítkami let se mozzarella vyráběla pouze v okolí Neapole, a to
hlavně z buvolího mléka a jedla se jen čerstvá. Podle archivních dokumentů
se buvolí mléko na mozzarellu v Itálii zpracovává už
od 12. století.
- Nejznámější a nejběžněji
prodávaná mozzarella má tvar koule.
- Sýr má porcelánově
bílou barvu a slupku tenkou 1 mm. Povrch sýru je příjemně hladký.
Sýrové těsto je slabě elastické a má homogenní konzistenci.
- Mozzarella má jemně
nakyslou, mléčnou až neutrální chuť.
CO OBSAHUJE:
- Mozzarella si zachovává
vysoké procento bílkovin a relativně nízký obsah tuku.
- Má vysoký obsah
vápníku (Ca).
- Glykemický index je
(5).
ÚČINKY:
- Je velmi vhodná pro
děti starší 9 měsíců.
- Mozzarella je
dietní sýr, protože má vzhledem k nízkému obsahu tuku, nízkou
kalorickou hodnotu, a proto ji lze doporučit jako součást různých diet.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Hodí se do zeleninových
salátů, na pizzu či k těstovinám.
- Nejpopulárnější je
její kombinace s rajčaty, olivovým olejem, bazalkou a balsamikovým
octem (insalata Caprese).
- Můžete ji různě
zapékat, obalovat a smažit.
- Velmi často se
používá na zapékání – ryb, masa, brambor, zeleniny, palačinek …
- Je ideální k přípravě
obložených mís a sýrových omáček.
- Čerstvou a nebalenou
mozzarellu spotřebujte v den nákupu. U balených mozzarell se
řiďte lhůtou spotřeby a po otevření skladujte v původním
nálevu v lednici, max. 2 dny. Když se vloží do čerstvého mléka
nebo vody, ztrácí chuť.
- Mozzarella se nesmí
dávat do mrazáku, molekuly bílkovin při mražení praskají a sýr
úplně ztrácí všechny svoje vlastnosti.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Pravou mozzarellu
z buvolího mléka seženete ve specializovaných obchodech s italskými
delikatesami, ale není to levná záležitost.
- Mozzarellu (fior di
latte) prodávají ve všech supermarketech, a to v různé
podobě, nejčastěji jako kulaté mozzarelly balené v plastovém sáčku se
slaným nálevem, ale také uzené, bylinkové, spletené do copu nebo jako
mini třešinky ve vaničce.
ZDROJ K TEXTU:
INBURG,
Anne. Lexikon sýrů. 1. vyd. Praha: REBO, 2004. ISBN: 80-7234-379-3. s.194.
cs.wikipedia.org
www.gansasso.cz
www.italat.cz
www.labuznik.cz