Skvělá a opravdu velmi chutná variace na klasický bramborový guláš. Výborná večeře pro celiaky i vegetariány.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
olej řepkový
|
1 lžíce |
cibule
|
2 kusy |
česnek stroužky
|
2 kusy |
žampiony čerstvé
|
300 g |
brambory konzumní pozdní
|
4 kusy |
červená paprika
|
0,5 kusu |
paprika sladká mletá uzená
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
majoránka sušená drhnutá
|
1 lžíce |
kmín drcený
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
bobkový list celý sušený
|
2 kusy |
jíška světlá bez lepku
|
20 g |
Postup přípravy
-
Cibuli si nakrájíme nadrobno, nasekáme česnek, žampiony nakrájíme na čtvrtky nebo osminky-dle velikosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriku na větší proužky.
-
Na oleji orestujeme cibuli, česnek a přidáme žampiony. Zasypeme uzenou paprikou (nemáme-li, dáme sladkou). Krátce orestujeme společně a zalijeme vodou (nebo vývyrem). Přidáme veškeré koření.
-
Dusíme doměkka, asi 20 minut. Asi v polovině dušení přidáme červenou (či jinou) papriku a dodusíme. Nakonec přidáme bezlepkovou jíšku (já používám Knorr) a minutku provaříme.
-
Podáváme jen tak, větší jedlíci si přidají bezlepkové pečivo.
Je to zase jiné, bez uzeniny a moc dobré.
Makronutrienty
70%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 352 kJ | 890 kJ |
Kalorická hodnota | 84,1 kcal | 213 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,4 g
0,835 g |
33,8 g
2,11 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,34 SVJ | 3,38 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,01 g
0,726 g |
7,61 g
1,84 g |
Bílkoviny | 2,84 g | 7,19 g |
Sůl | 8,61 g | 21,8 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů