Vepřová panenka na šalvěji se žampiony a dýňovou kaší

Mezi hrnci

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Vepřová panenka na šalvěji se žampiony a dýňovou kaší

Máslovou dýni můžete vařit, můžete péct, připravit z ní sladká či slaná jídla. Já ji tentokrát použila jako přílohu.

Z vepřového je u nás doma nejoblíbenější právě vepřová panenka, chodím na ni k nám do Lidlu. Je rychlá na přípravu a hlavně zůstává uvnitř krásně šťavnatá. Její nevýhoda je vyšší cena, ale určitě stojí za to, si občas připlatit.

Postup přípravy

  1. Žampiony rozkrojíme napůl. Máslovou dýní oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky cca 2 cm. Dýni i žampiony dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme, promícháme a pečeme cca 30 minut při 180 °C. Dýně musí být měkká, zkoušíme pomocí vidličky.

  2. Vepřovou panenku si nakrájíme na špalíčky, každý špalíček obmotáme slaninou a přichytíme ji párátkem. V pánvi rozehřejeme olej, vhodíme do něj nakrájenou šalvěj a orestujeme na něm špalíčky panenky ze všech stran (slanina musí být opečená). Zbytečně příliš s masem neotáčíme tam a zpět. Poté co se maso zatáhne, dáme na 15 minut do trouby při 180 °C. Nejlepší je mít pánvičku, kterou můžete rovnou z plotny dát do trouby. Pokud nemáte, přendejte maso do menšího pekáčku či zapékací mísy a zalijte výpekem z pánve (klidně přidejte na pánev lžíci vody, abyste dostali všechen výpek).

  3. Mezitím než se nám dopeče maso, připravíme si dýňovou kaši. Upečenou dýni a uvařený brambor rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré, přidáme mléko, rozpuštěné máslo, promixujeme a dosolíme dle chuti.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte