Hodně dobrých nízkosacharidových dortů je čokoládových. Tenhle low carb dortík ne. Připomíná švédský mandlový dort, jen je v nízkosacharidové a keto verzi.
- 1h
- 8 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
mandle mleté
|
200 g |
vaječný bílek
|
5 kusů |
xylitol
|
70 g |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
vaječný žloutek
|
5 kusů |
xylitol, cukr březový
|
50 g |
máslo čerstvé
|
150 g |
Na posypání | |
mandle lupínky
|
100 g |
Postup přípravy
-
Troubu rozehřát na 170 °C. Připravit si dva plechy s pečícím papírem, na papír vyznačit kola o průměru cca 22 cm.
-
Bílky ušlehat na sníh, v průběhu postupně několikrát přisypávat sladidlo. Bílky s cukrem musí být vyšlehané do tuha. Přisypat namleté mandle promíchat (opatrně, ale důkladně). Těsto rozdělíit napůl do obou kruhů a rozetřít pomocí stěrky (nevadí, že bude hmota přesahovat, korpusy pak se oříznou). Každou placku pak péct v troubě (170 °C) asi 15 minut, až bude zlatavá.
-
Smíchat sladidlo se smetanou a nechat zcela rozpustit a spojit. Do směsi zašlehat žloutky. Pomalu zahřívat do zhoustnutí, směs se nesmí vařit, aby se žloutky nesrazili. Zahuštěnou žloutkovou směs dát do misky. Na vrch položit potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup a dát vychladit. Změklé máslo utřít do pěny a postupně k němu po troškách přidat vychladlý žloutkový krém. Vyšlehat společně dohladka (fotky v prvním komentáři).
-
Na suché pánvi opéct dozlatova plátky mandlí, přesunout na talíř a nechat vychladnout.
Upečené vychladlé korpusy zarovnat oříznout (třeba podle dortové formy). Na tác položit jeden dortový korpus a potřít ho menší polovinou krému. Na krém položit druhý korpus a opět ho potřít krémem, tentokrát potřít krémem i boky dortu. Dort dát do chladna. Opraženými mandlemi posypat vršek (nebo i boky) dortu. Celý dort nechat cca 20 – 30 minut proležet v chladu, pak už se může krájet.
Makronutrienty
28%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 708 kJ | 2 199 kJ |
Kalorická hodnota | 408 kcal | 526 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,2 g
1,98 g |
23,4 g
2,55 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,82 SVJ | 2,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
36,3 g
13,5 g |
46,7 g
17,3 g |
Bílkoviny | 9,75 g | 12,5 g |
Sůl | 0,123 g | 0,158 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů