ŠVÉDSKÝ MANDLOVÝ DORT low carb

Mirka Litvanová

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

ŠVÉDSKÝ MANDLOVÝ DORT low carb

Hodně dobrých nízkosacharidových dortů je čokoládových. Tenhle low carb dortík ne. Připomíná švédský mandlový dort, jen je v nízkosacharidové a keto verzi.

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřát na 170 °C. Připravit si dva plechy s pečícím papírem, na papír vyznačit kola o průměru cca 22 cm.

  2. Bílky ušlehat na sníh, v průběhu postupně několikrát přisypávat sladidlo. Bílky s cukrem musí být vyšlehané do tuha. Přisypat namleté mandle promíchat (opatrně, ale důkladně). Těsto rozdělíit napůl do obou kruhů a rozetřít pomocí stěrky (nevadí, že bude hmota přesahovat, korpusy pak se oříznou). Každou placku pak péct v troubě (170 °C) asi 15 minut, až bude zlatavá.

  3. Smíchat sladidlo se smetanou a nechat zcela rozpustit a spojit. Do směsi zašlehat žloutky. Pomalu zahřívat do zhoustnutí, směs se nesmí vařit, aby se žloutky nesrazili. Zahuštěnou žloutkovou směs dát do misky. Na vrch položit potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup a dát vychladit. Změklé máslo utřít do pěny a postupně k němu po troškách přidat vychladlý žloutkový krém. Vyšlehat společně dohladka (fotky v prvním komentáři).

  4. Na suché pánvi opéct dozlatova plátky mandlí, přesunout na talíř a nechat vychladnout.

    Upečené vychladlé korpusy zarovnat oříznout (třeba podle dortové formy). Na tác položit jeden dortový korpus a potřít ho menší polovinou krému. Na krém položit druhý korpus a opět ho potřít krémem, tentokrát potřít krémem i boky dortu. Dort dát do chladna. Opraženými mandlemi posypat vršek (nebo i boky) dortu. Celý dort nechat cca 20 – 30 minut proležet v chladu, pak už se může krájet.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte