Knedlíčky z tvarohu většinou vařím jen na sladko, a tak mě napadlo zkusit recept obohatit "slanými" ingrediencemi a vznikla tato pochoutka.
- 45m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Knedlíčky | |
---|---|
tvaroh měkký polotučný
|
140 g |
špenát, čerstvé listy
|
200 g |
hladká mouka špaldová celozrnná
|
100 g |
vajíčka
|
2 kusy |
mozzarella, měkký sýr
|
80 g |
Omáčka | |
rajčata v plechovce
|
400 g |
mrkev
|
1 kus |
cibulka jarní, sečka
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 kusy |
olej řepkový
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
bazalka čerstvá
|
1 hrst |
smetana na vaření
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Špenátové listy trochu pokrájíme. Pokud používáme mražený, necháme zcela povolit a vymačkáme přebytečnou vodu.
2
Do mísy rozklepneme vejce a rozšleháme je. Přohodíme k nim špenát, tvaroh, sůl a nastrouhanou mozzarellu. Vše rozmícháme a dosypeme mouku. Nesypte ji všechnu současně, ale s ohledem na hustotu těsta tak, aby se z něj daly tvarovat knedlíčky. Vytvarované knedlíčky pak nechejte chvíli odpočinout v ledničce.
-
Mezitím si připravte omáčku. Cibulku pokrájejte na jemno a zpěňte na oleji. Přihoďte na kousky pokrájený česnek a na jemno nastrouhanou mrkev. Chvíli restujte, až bude mrkev měkká. Poté nalejte plechovku rajčat, osolte a přisypte trochu bazalky (čerstvé či sušené). Pokud chcete omáčku jemnější, můžete ji na závěr rozmixovat a případně i přilít cca 2 lžíce smetany.
-
Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a vhoďte do ní vždy část knedlíčků. Vařte je, dokud nevyplavou na povrch. Poté je přendejte do nádoby, ve které zůstanou teplé.
5
Jakmile jsou všechny knedlíčky hotovy, můžete servírovat. Do hlubokého talíře nalejte omáčku a na ni položte několik knedlíčků. Na povrch můřete položit plátek mozzarelly nebo třeba jen lístek bazalky. Dobrou chuť.
Makronutrienty
52%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 414 kJ | 2 475 kJ |
Kalorická hodnota | 98,8 kcal | 592 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11 g
2,73 g |
65,7 g
16,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,1 SVJ | 6,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,96 g
1,72 g |
23,7 g
10,3 g |
Bílkoviny | 6,17 g | 36,9 g |
Sůl | 0,246 g | 1,47 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů