Špaldovo-vločkový koláč se švestkami (od 1 roku)

Máma v kuchyni

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Špaldovo-vločkový koláč se švestkami (od 1 roku)

Sklizeň posledních plodů léta se blíží ke konci, a tak si dost možná naposledy připomínáme vůni svěžího ovoce v tomto koláči

Postup přípravy

  1. Vločky rozemelte a smíchejte se špaldovou moukou, cukrem, máslem a vejcem. Vytvořte vláčné těsto, které nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Poté vymažte formu nebo ji vyložte pečícím papírem a těsto rozmačkejte na dno. Nezapomeňte na cca 2 centimetry vysoký okraj, aby vám nevytekla náplň.

  2. Tvaroh smíchejte s vejcem, dochuťte cukrem a rozetřete na těsto. Na něj vyskládejte švestky či jiné ovoce. Já jsem použila mirabelky, což tedy švestky úplně přesně nejsou, ale pro jednoduchost receptu takto do nadpisu uvádím, použít se samozřejmě dají stejně dobře. Posypte švestky skořicí a pokud jsou kyselejší, shora je ještě pocukrujte.

  3. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, cca 35 minut.

  4. Dětská specifika:

    Stejně jako většinu dezertů, řadím i tento už z principu do kategorie od 1 roku. Dříve určitě není potřeba mlsat.

    Tvaroh je doporučován od 1 roku kvůli vyššímu obsahu bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny.

    Švestky jsou vhodé od 7 měsíců věku.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte