Rychlý jablečný koláč s hraškou

Jídelní plán

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Rychlý jablečný koláč s hraškou

Léto se rozpaluje a pod stromy nám voní první padaná jablíčka. Sbírám je a už vím, co z nich - krásně křupavý a zdravý jablečný koláček.

Postup přípravy

  1. Hrašku, pohankovou a špaldovou mouku smícháme s ovesnými vločkami, polovinou vanilkového i třtinového cukru a práškem do pečiva. Přidáme na kousky nakrájené máslo a promačkáme a vytvoříme tak drobenku.

  2. Připravíme si tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, vajíčko, zakysanou smetanu, polovinu vanilkového i třtinového cukru a mléko. Vyšleháme hladký krém.

  3. Nastrouhaná jablka smícháme se skořicí.

  4. Do vymazané formy začneme vrstvit koláč. Použila jsem formu o průměru 28 cm. Drobenku rozdělíme na čtyři díly - tři použijeme pro vrstvení a čtvrtý, trochu menší díl, použijeme na ozdobné posypání povrchu koláče.

    Dno zasypeme prvním dílem drobenky. Následuje polovina nastrouhaných jablek se skořicí. Poté opět zasypeme drobenkou a přidáme další vrstvu jablek.

    Na jablka nasypeme třetí díl drobenky. Další vrstvu tvoří tvarohový krém. Lehce uhladíme povrch a posypeme posledním dílem drobenky.

  5. Pečeme na 190°C zhruba 40 minut. Koláč je upečený, když jsou okraje koláče lehce růžové a drobenka je křupavá.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte