Tortilly mají jako příloha velmi široké využití. Můžete si je jako běžné pečivo jen tak namazat pomazánkou, naplnit je zeleninovou směsí a jsou skvělé k hummusu nebo indickým jídlům. Jednou zkusíte udělat domácí tortilly a už nikdy nebudete chtít ty gumové z obchodu. Navíc není vůbec těžké je připravit.
- 20m
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
500 g |
sůl
|
2 lžičky |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
voda
|
0,75 hrnku |
olivový olej
|
0,75 hrnku |
Postup přípravy
-
Do mísy si dáme nejprve 2/3 mouky, osolíme, přidáme prášek do pečiva, přilijeme vodu a olej a důkladně promícháme vařečkou, dokud nevznikne hladké těsto. Postupně zamícháme zbytek mouky a případně přilijeme trochu vody, kdyby bylo těsto moc hutné.
-
Těsto rozdělíme na 12 stejných kuliček, které na pomoučené podložce vyválíme na tenké placky.
-
Na rozehřáté pánvičce pak tortilly nasucho krátce opečeme z obou stran (ne moc dlouho, aby nebyly tvrdé). To, že máme tortillu otočit, poznáme podle toho, že se tortilla začne nadouvat a tvořit vzduchové bubliny.
Makronutrienty
63%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 477 kJ | 1 086 kJ |
Kalorická hodnota | 353 kcal | 260 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,1 g
0,114 g |
30,9 g
0,084 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,21 SVJ | 3,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,1 g
2,76 g |
13,3 g
2,03 g |
Bílkoviny | 6,46 g | 4,75 g |
Sůl | 1,73 g | 1,27 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů