Pohankové perníčky (bez vajec a mléka, lze i lepková verze)

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Pohankové perníčky (bez vajec a mléka, lze i lepková verze)

Bezlepkové těsto je pro mě vždy výzva a cukroví dvojnásob, vždy se mi těsto z jednodruhové mouky drolilo a rozpadalo, ale tentokrát ne, vše se změnilo po přidání sušených švestek, které skvěle pojí, díky Ghí není těsto vysušené a krásně drží pohromadě. Perníčky jsou výborné, každý den měknou a po přidání jablíčka ještě více a jsou prostě moc dobré. Malý na ně chodí a to podotýkám,že baští i klasické takže když mu chutnají je to velký úspěch. S těstem se krásně pracuje i vykrajuje, mám z něj velkou radost.

www.navlnechuti.cz

Postup přípravy

  1. Příprava je snadná, předmáčené švestky dáme do vysoké nádoby, přidáme, panelu, kakaový prášek, Ghí, perníkové koření, vše rozmixujeme s pomocí tyčového mixéru dohladka, následně směs přendáme do mísy a přidáme jedlou sodu a pohanovou mouku, vše důkladně propracujeme. Těsto se nesmí příliš lepit případně trochu mouky přidáme, já už nepřidávala. Těsto dáme do sáčku a necháme v chladu odpočinout, pohanková mouka nasaje tudíž raději do těsta příliš mouky nepřidávejte.

  2. Vychlazené a odpočinuté těsto vyjmeme tak 20 minut předem, propracujeme jej a dáme se do práce, lehce si pomoučníme podložku, vyválíme těsto vysoké minimálně 0,5cm, lépe vyšší, vykrojíme požadované tvary, přemístíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme na 180°C přibližně 10 minut, každá trouba peče jinak, prostě hlídáme.

  3. Upečené perníčky necháme vychladnout a následně můžeme ozdobit polevou, já nejčastěji zdobím jen cukrem, vodou a citronem, nebo naředěným cocosmus, čí bílkovou polevou.

    Perníčky uložíme do dózy, přidáme jablíčko a necháme pár dní odležet, ale u nás tohle fakt nefunguje :D

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte