A je to tu... panettone sestřenice naší vánočky, tak i tak? Bez lepku určitě a k tomu bez mléka a máme dvě verze z kvasnic a NEBO z kvásku tu můžete zkusit i bez vajíček. A pokud můžete místo Tuzemáku použijte Cointreau - pomerančový likér to je zase o level výše. Holky z kurzů mohou potvrdit:)
- 3h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, libovolná
Schar B+ na podsypání
|
300 g |
bezlepková mouka, směs s kypřidlem
|
100 g |
cukr krupice
|
100 g |
sůl
|
1 špetka |
marcipán
|
30 g |
cukr vanilkový
|
1 kus |
guma xantanová
|
2 lžičky |
soda jedlá
|
0,25 lžičky |
droždí sušené
|
7 g |
pomerančová kůra
|
1 lžička |
hřebíček mletý
|
0,5 lžičky |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
muškátový ořech mletý
|
1 špetka |
voda vlažná
|
100 ml |
rostlinná smetana
|
100 g |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
vajíčka
|
1 kus |
vaječný žloutek
|
2 kusy |
máslo přepuštěné, ghí
|
50 g |
rozinky
|
1 hrst |
pomerančová kůra krájená
|
10 g |
Navrch | |
vaječný bílek
|
1 kus |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
cukr krystal
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Ve velké míse si smícháme sypké ingredience s kořením, droždí přidáváme až do promíchané směsi jako poslední a promícháme jej se směsí. Tekutiny si prošleháme zvlášť v odměrce a přidáme k moučné směsi. Rukou vytvoříme mírně lepivé těsto, které necháme v zakryté míse odpočívat cca 2 hodiny v teple (např. trouba na 50 stupňů).
-
Po vykynutí do těsta vpracujeme zchladlý rozpuštěný tuk a okapané kandované ovoce. Těsto pak plníme do formy na pannetone, uhladíme nahoře, můžeme naříznout na kříž a necháme ještě cca 30 - 40 minut odpočívat v teple překryté folií.
-
Mezitím si roztopíme troubu na 240°C na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody. Formu s těstem po odpočinku vkládáme do horké trouby. Je možné ještě postříkat vodou a vodu i vstříknout do trouby, aby se vytvořila pára. Pečeme 10 minut na vysokou teplotu, pak těsto potřeme bílkem s alkoholem a snížíme výkon na 200°C. Dopékáme cca 30 minut.
-
Po upečení dáme horkou vychladnout na mřížku, opět potřeme bílkem a posypeme granulovaným cukrem. Necháme zcela vychladnout a podáváme s pomerančovým džemem nebo fíkovou marmeládou.
-
Zabalená do alobalu na povrchu ztuhne, ale uvnitř zůstane vláčná až 5 dní.
Makronutrienty
76%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 271 kJ | 1 673 kJ |
Kalorická hodnota | 304 kcal | 400 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
47,2 g
17,1 g |
62,1 g
22,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,72 SVJ | 6,21 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,3 g
4,09 g |
12,2 g
5,38 g |
Bílkoviny | 5,39 g | 7,1 g |
Sůl | 0,315 g | 0,414 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů