Panettone - italská sestřenice vánočky - bez lepku a mléka

Radka

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Panettone - italská sestřenice vánočky - bez lepku a mléka

A je to tu... panettone sestřenice naší vánočky, tak i tak? Bez lepku určitě a k tomu bez mléka a máme dvě verze z kvasnic a NEBO z kvásku tu můžete zkusit i bez vajíček. A pokud můžete místo Tuzemáku použijte Cointreau - pomerančový likér to je zase o level výše. Holky z kurzů mohou potvrdit:)

Postup přípravy

  1. Ve velké míse si smícháme sypké ingredience s kořením, droždí přidáváme až do promíchané směsi jako poslední a promícháme jej se směsí. Tekutiny si prošleháme zvlášť v odměrce a přidáme k moučné směsi. Rukou vytvoříme mírně lepivé těsto, které necháme v zakryté míse odpočívat cca 2 hodiny v teple (např. trouba na 50 stupňů).

  2. Po vykynutí do těsta vpracujeme zchladlý rozpuštěný tuk a okapané kandované ovoce. Těsto pak plníme do formy na pannetone, uhladíme nahoře, můžeme naříznout na kříž a necháme ještě cca 30 - 40 minut odpočívat v teple překryté folií.

  3. Mezitím si roztopíme troubu na 240°C na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody. Formu s těstem po odpočinku vkládáme do horké trouby. Je možné ještě postříkat vodou a vodu i vstříknout do trouby, aby se vytvořila pára. Pečeme 10 minut na vysokou teplotu, pak těsto potřeme bílkem s alkoholem a snížíme výkon na 200°C. Dopékáme cca 30 minut.

  4. Po upečení dáme horkou vychladnout na mřížku, opět potřeme bílkem a posypeme granulovaným cukrem. Necháme zcela vychladnout a podáváme s pomerančovým džemem nebo fíkovou marmeládou.

  5. Zabalená do alobalu na povrchu ztuhne, ale uvnitř zůstane vláčná až 5 dní.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte