Focaccia alebo po slovensky báleš, je taliansky olivový chlieb alebo placka, ktorá sa konzumuje ako slaný koláč alebo ako príloha namiesto bežného chleba.
- 1h:20m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
hladká mouka špaldová celozrnná
|
350 g |
olivový olej
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
droždí sušené
|
1 kus |
cukr krystal
|
1 lžička |
olivy černé
|
100 g |
olivy zelené
|
100 g |
Postup přípravy
-
pripravíme si kvások, do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme 10 minút nakysnúť
-
zmiešame múku, soľ, olej a kvások a vypracujeme cesto a potom ho
posypeme múkou a necháme ho 30 minút kysnúť na teplom mieste
-
nakysnuté cesto prepracujeme a vyformujeme na olejom vymastenom plechu
-
olivy poukladáme striedavo čierne a zelené na cesto a necháme odpočívať ďalších 30 minút
-
rúru vopred predohejeme na 180°C a potom pečieme cca. 30 minút
-
hotovú focacciu môžeme jesť samostatne alebo ako prílohu namiesto chleba
Makronutrienty
74%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 161 kJ | 1 130 kJ |
Kalorická hodnota | 278 kcal | 270 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
46,7 g
1,75 g |
45,4 g
1,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,67 SVJ | 4,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,19 g
1,21 g |
7,97 g
1,17 g |
Bílkoviny | 8,58 g | 8,35 g |
Sůl | 3,07 g | 2,99 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů