Vláčný, výborný mrkvový koláč, zkuste a uvidíte sami :)
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka špaldová celozrnná
|
140 g |
mrkev
|
225 g |
cukr třtinový
|
150 g |
ořechy vlašské
|
60 g |
olej řepkový
|
110 ml |
vajíčka
|
2 kusy |
vanilkový lusk
|
0,5 kusu |
soda jedlá
|
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
skořice mletá
|
1 lžička |
kardamom mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 špetka |
muškátový květ mletý
|
1 g |
Krém | |
čerstvý krémový sýr
|
300 g |
zakysaná smetana
|
100 g |
cukr moučka
|
2 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
- korpus péct v dortové koláčové formě na 180°C, po vychladnutí natřít krémem a dle chuti ozdobit
-
- krém - sýr a smetanu pokojové teploty vyšlehat s máslem, šťávou a cukrem, dát vychladit aspoň na dvě hodiny a podávat
Makronutrienty
40%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 654 kJ | 1 760 kJ |
Kalorická hodnota | 395 kcal | 421 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,3 g
15,1 g |
26,9 g
16,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,53 SVJ | 2,69 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,1 g
4,4 g |
33,1 g
4,69 g |
Bílkoviny | 6,53 g | 6,95 g |
Sůl | 0,571 g | 0,608 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů