Veganské, bezlepkové a zcela bez přidaného tuku. Po upečení je potřeba nechat toto cukroví pár dní odležet, takže jej upečte s předstihem. Ale chuťově jsou tyto mandlové hvězdičky skvělé :)
- 1h
- 60 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mandle mleté
|
100 g |
mouka čiroková
|
75 g |
mouka pohanková
|
75 g |
med včelí
|
50 g |
cukr třtinový
|
50 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
len, lněné semínko mleté
|
20 g |
voda
|
60 ml |
Na ozdobu | |
mandle blanšírované
|
30 kusů |
Postup přípravy
-
V míse, nebo na vále, smícháme 100g čerstvě namletých mandlí, 75g hladké čirokové (nebo hladké špaldové) mouky, 75g pohankové mouky, 50g medu, 50g práškového třtinového cukru (umelte si ho v mlýnku na kávu) a lžičku prášku do pečiva.
-
Ve skleničce si smíchejte 1,5 lžíce namletého lnu s cca 60ml vody a nechte 5 minut nabobtnat (bude sloužit jako náhrada vajíčka ale pokud nejste vegani, použijte klidně to). Len přidejte k ostatním surovinám a uhněťte pevné těsto, dejte si záležet a nespěchejte, je potřeba aby se suroviny opravdu dobře spojili. Pokud by bylo těsto příliš tuhé a sypalo se, přidejte trošku vody (nebo rostlinného mléka), pokud by se naopak moc lepilo, přidejte pohankovou mouku (každá mouka se může chovat trošku jinak). Těsto nechte pár hodin odležet v lednici.
-
Na vále vyválejte plát cca 3mm silný a vykrajujte hvězdičky do jejichž středu vmáčknete celou, nebo rozpůlenou mandli. Pečte v troubě na 180°C 7-10 minut.
Z tohoto množství jsou dva plechy hvězdiček.
Makronutrienty
65%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 611 kJ | 124 kJ |
Kalorická hodnota | 385 kcal | 29,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
50,3 g
12,5 g |
3,87 g
0,963 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,03 SVJ | 0,387 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,2 g
1,62 g |
1,32 g
0,124 g |
Bílkoviny | 9,35 g | 0,719 g |
Sůl | 0,242 g | 0,019 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů