To už je luxusní záležitost...nízkosacharidové (low carb) cukroví, tentokrát lanýže... děkujeme Helence Bucharové :)
- 3h
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
máslo
|
140 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
90 ml |
sůl
|
1 špetka |
rum (originál tuzemský)
|
60 ml |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
340 g |
Na obalení | |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
100 g |
Postup přípravy
-
Čokoládu, máslo a smetanu vložíme do skleněné mísy (nebo mísy vhodné do mikrovlnné trouby) a zahřejeme asi 2 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Všechny suroviny rozmícháme dohladka a dojemna.
Necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 2 hodiny. Potom dáme vychladnout do lednice, ideálně přes noc.
-
Tvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a odkládáme na talíř, nebo plech vyložený pečícím papírem. Opět dáme vychladnout, cca 1 hodinu. (Pozor! Hmota bude pevná, ale hodně lepkavá - je tedy třeba postupovat rychle a zbytečně kuličky v rukou nezahřívat).
-
Vychladlé kuličky obalujeme v čokoládě
Makronutrienty
36%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 317 kJ | 565 kJ |
Kalorická hodnota | 554 kcal | 135 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28 g
14,8 g |
6,83 g
3,61 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,8 SVJ | 0,683 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
45,2 g
26,9 g |
11 g
6,55 g |
Bílkoviny | 5,13 g | 1,25 g |
Sůl | 0,202 g | 0,049 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů