Kynutý chléb z kešu a mandlové mouky

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Kynutý chléb z kešu a mandlové mouky

Vyzkoušela jsem několik různých receptů na paleo chléb, byly jedlé, ale ani jeden nevyšel tak, že bych ho chtěla péct znovu. Nepřestala jsem hledat recepty a zkoušet je upravovat, až se mi povedl jeden kynutý (ano, vážně kynutý paleo) bochník podobný toastovému. Byl jen trochu vlhčí a také nižší, ale to spravila úprava poměru a množství surovin. Vzhledem k použití tapiokové mouky a vyššího množství kešu ořechů není nízkosacharidový, nicméně si myslím, že by se mohl povést i bez tapiokové mouky (přidala bych jedno vejce a ubrala trochu vody), část sacharidů z kešu pak snědí kvasinky a také nespořádáte celý bochník najednou. Zkuste experimentovat.

Postup přípravy

  1. Kešu ořechy namočte na alespoň 4 hodiny se špetkou soli, poté je sceďte (namáčecí vodu vylijte), propláchněte a nechejte okapat. Velmi důkladně je rozmixujte společně s 3/4 hrnkem vody, vejci, droždím, mandlovou a tapiokovou moukou a solí. Pomalu tekoucí husté těsto pomocí stěrky přesuňte do silikonové formy o délce 24 cm, šířce 10 cm a výšce 8 cm. Jakmile nakyne na přibližně 1,5 násobek objemu, těsto ve formě pořádně promíchejte a povrch navlhčenou stěrkou uhlaďte. Jakmile začne těsto opět kynout, zvyšovat objem, na nic nečekejte (jinak budete mít uprostřed chleba dutinu) a formu vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte přibližně 60 minut. Jestli je chléb už hotový, zjistíte zapíchnutím špejle, upečené těsto by se na špejli nemělo lepit. Formu s upečeným chlebem vyndejte z trouby a nechejte ho v ní úplně vychladnout. Po vychladnutí se chléb nebude srážet, drobit a půjde dobře krájet na plátky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte