Klasika kterou každý rád :)
- 2h:10m
- 35 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
750 g |
máslo
|
250 g |
cukr krupice
|
100 g |
žloutky
|
5 kusů |
citrón
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
500 ml |
droždí
|
30 g |
vajíčka
na potření
|
1 kus |
Náplň | |
tvaroh měkký tučný
|
500 g |
puding s příchutí vanilky, prášek
|
1 kus |
cukr krupice
|
2 lžíce |
rybíz červený
|
200 g |
Drobenka | |
polohrubá mouka
|
6 lžic |
cukr moučka
|
3 lžíce |
máslo
|
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Z trochy mléka, cukru a droždí udělat kvásek, přidat mouku, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, citr. kůru, cukr a sůl. Vypracovat těsto a nechat v teple vykynout.
-
Z vykynutého těsta odkrajovat lžící stejné kousky, udělat z nich malé bochánky, trochu zploštit dlaní a položit na plech pokrytý pečícím papírem. Pozor, ještě nakynou, takže pokládat trochu dál od sebe. Nechat asi 15 minut dokynout.
-
Potom dnem malé skleničky udělat do bochánků důlek, ten naplnit náplní. Okraje koláčků potřít rozšlehaným vajíčkem, náplň posypat trochou žmolenky. Upéct v troubě vyhřáté na 180 stupňů do růžova.
Makronutrienty
61%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 130 kJ | 885 kJ |
Kalorická hodnota | 270 kcal | 212 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
32,4 g
7,14 g |
25,4 g
5,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,24 SVJ | 2,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,5 g
6,82 g |
9,8 g
5,34 g |
Bílkoviny | 7,84 g | 6,14 g |
Sůl | 0,28 g | 0,219 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů