Efektně seskládaný zapečený květák s mletým masem a slaninou nevypadal podle videa vůbec složitě, tak jsem se nechala inspirovat. Bomba jsem ho nazvala jak vůli tvaru, tak kvůli momentu překvapení po prvním rozkrojení.
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
květák
|
1 kus |
vepřové maso mleté
|
500 g |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
rozmarýn
|
1 snítka |
pepř černý mletý
|
0,25 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
slanina
|
200 g |
Postup přípravy
-
Nepříliš velký květák zbavte listů, umyjte a vykrojte z něj část středového stonku, ale jen tolik, aby se nerozpadnul na růžičky. Mleté maso důkladně promíchejte s vejcem, najemno nasekaným rozmarýnem, pepřem a solí a menší částí směsi vyplňte prostory mezi růžičkami a důlek po stonku květáku.
-
Na dno koláčové formy položte několik plátků slaniny, na ně květák a po celém jeho povrchu rozprostřete zbylou masovou směs. Maso zakryjte plátky slaniny a formu vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte přibližně 1 hodinu, hotovou květákovou bombu podávejte teplou doplněnou další zeleninou.
Makronutrienty
10%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 944 kJ | 3 687 kJ |
Kalorická hodnota | 226 kcal | 881 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,02 g
0,992 g |
11,8 g
3,87 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,302 SVJ | 1,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,1 g
7,89 g |
82,5 g
30,8 g |
Bílkoviny | 7,19 g | 28,1 g |
Sůl | 0,485 g | 1,89 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů