Když je chuť, jablíčka a jáhly doma, uděláme si tento bezlepkový zdravý dezert. Je moc dobrá tato kaše....
- 35m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kaše | |
---|---|
jáhly, proso
|
100 g |
mléko plnotučné
|
250 ml |
skořice celá
|
1 kus |
Pyré | |
jablka
raději kyselejší
|
2 kusy |
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
vanilkový lusk
|
0,5 kusu |
marmeláda malinová, džem
|
2 lžíce |
ořechy vlašské
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Jáhly několikrát propereme, aby ztratily hořkost.
Uvaříme je v mléce s celou skořicí do zhoustnutí.
-
Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky.
Dáme na pánev máslo, rozříznutý lusk a jablka. Za stálého míchání dusíme až do konzistence pyré.
-
Do širokých misek dáme jáhly, přelijeme jablečným pyré a ozdobíme malinovým džemem a nasekanými ořechy.
Makronutrienty
73%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 637 kJ | 2 447 kJ |
Kalorická hodnota | 152 kcal | 585 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,9 g
5,32 g |
91,8 g
20,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,39 SVJ | 9,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,05 g
1,56 g |
19,4 g
6,01 g |
Bílkoviny | 3,95 g | 15,2 g |
Sůl | 0,095 g | 0,366 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů