Čokoládové věnečky

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Čokoládové věnečky

To vás takhle popadne chuť na něco sladkého, ideálně čokoládového k snídani. V hledáčku byl čokoládový krantz s vlašskými ořechy, který jsem ale posledně jedla sama - a to přesto, že je prostě a jednoduše vynikající (recept najdete zde). Další variantou byly briošky, ale ty by mi zase nesnědl syn, leda tak namazané nugetou. Až jsem nakonec zkusila udělat pokus - polovinu briošek jsem naplnila čokoládovo-máslovou náplní, využila chladného počasí venku a v sobotu večer smotala věnečky na nedělní snídani a modlila se, aby chutnalo. Naštěstí se můj hokus-pokus vydařil a věnečky jsou výtečné.

Postup přípravy

  1. - nejprve si udělejte omládek - snížíte tak množství droždí a přesto vám těsto krásně pokyne - do mísy rozdrobte droždí, přidejte mouku, mléko a med a vymíchejte hladké, řídké těsto

    - zakryjte a nechte 1-2 hodiny postát při pokojové teplotě, poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké, vláčné a nelepivé těsto

    - nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, což zabere kolem 90 minut - zatím, co těsto kyne, udělejte si náplň, postup je níže

  2. - po vykynutí těsto rozdělte - já jsem udělala 10 kousků po cca 95 g

    - z dílků udělejte kuličky a nechte je zakryté 15 minut odpočívat a poté postupně zpracujte

    - každou kuličku rozválejte přibližně na obdélník, prostě na placku - tu potřete dílem náplně, z delší strany stočte jako roládu, opatrně rozválejte do délky a lehce poválejte v troše hladké mouky

    - pak na jednom konci uvažte uzel, delší konec 1-2 x provlékněte a zastrčte dospodu - fotopostup zde

  3. - hotové věnečky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě - kdo chce, může využít chladného kynutí a nechat odpočívat přes noc v lednici nebo na balkoně, ráno nechat tak 30-45 minut "ohřát" a upéct

    - před koncem kynutí si rozpalte troubu na 180°C a rozmíchejte si vejce s troškou mléka

    - vykynuté věnečky potřete vaječnou směsí a pečte na 180°C přibližně 20-25 minut - jednoduše dozlatova - po upečení ještě horké potřete připravenou cukrovou polevou a nechte vychladnout

  4. náplň

    - v menším hrnci si pomalu rozpusťte máslo a nalámejte do něj čokoládu, pak opatrně přimíchejte moučkový cukr a kakao a nechte zcela vychladnout - můžete nechat zchladnout v lednici, jen pak před natíráním na těsto náplň v hrnci pořádně promíchejte

  5. poleva

    - smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu a povařte, dokud se cukr úplně nerozpustí, pak nechte vystydnout

    - jinak - polevu lze úplně, nahradit se dá např. perlovým cukrem, ten dávejte na věnečky po potření vejcem

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte